‘Genforening’ er sendt til tryk og dermed kan bekræftes at udgivelsesdatoen bliver 10. februar 2020. Få bogen senest på udgivelsesdagen: Bestil et signeret eksemplar til boghandlerprisen (249,95 kr) med gratis fragt.
Uddrag af pressemeddelelsen:
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at have været adskilt fra kongeriget i 56 år. Det skete som følge af en folkeafstemning i februar 1920.
Mange år før genforeningen blev en realitet, blev der arbejdet fra adskillige sider på at få Sønderjylland tilbage til Danmark. En af de helt store frontfigurer i sagen var den utrættelige H. P. Hanssen. Allerede i sin pure ungdom i midten af 1880’erne startede H. P. Hanssen en ihærdig kamp for nordslesvigernes rettigheder, og han opnåede mange positive resultater, som havde stor indflydelse på de hårdt plagede nordslesvigeres liv.
Der var mange forhindringer på vejen i forbindelse med H. P. Hanssens store arbejde for, at Nordslesvig atter kunne blive dansk. De preussiske myndigheder gjorde, hvad de kunne for at stoppe ham. I tiden frem til 1920 fik han adskillige bøder og blev fængslet flere gange. Desuden blev hans avis lukket gentagne gange, ligesom han blev hængt ud i pressen for adskillige ting, blandt andet for parlamentsspionage og landsforræderi. Men selv fængsling og angreb fra mange fjender var ikke nok til at holde ham tilbage.
Bag hans enestående arbejde stod en stærk kvinde, nemlig hans kone, Helene Hanssen, som var hans tro følgesvend. Datteren Ingeborg Refslund Thomsen beskriver samspillet således: ”Mor stod bag – hele livet igennem tog hun af for far, mere bange for politisk medgang end for modgang. Hun havde sin styrke der, hvor far havde sin svaghed, hendes instinkt bedrog hende aldrig. ”Sød snak”, sagde hun ofte, når hun med få ord skar igennem.”
Rigtig mange familier var stærkt påvirkede af nationalitetsskiftet i 1864, ikke mindst på grund af de dramatiske forfølgelser og chikanerier, der fandt sted fra det tyske kejserriges side. Mange familier blev splittet. Sønnerne udvandrede (opterede) for at undgå tysk militærtjeneste, folk blev udvist for bagateller eller fængslet for ytringer til fordel for danskheden og muligheden for atter at tilhøre Danmark. Og det var dem, H.P Hanssen brændte for at hjælpe.
Selv om H.P Hanssen døde for mere end 70 år siden, er han stadig relevant den dag i dag, og ikke kun på grund af 100-års jubilæet. H.P Hanssen er indbegrebet af den gode historie, og forfatteren mener, at vi kan stadig lære af historiske personligheder som ham. ”Det var enestående, at han tilsidesatte sine egne behov for at kæmpe for nordslesvigerne. Han bragte store ofre for at hjælpe andre, ikke mindst blev han jo sat i fængsel flere gange, blandt andet fordi han udtalte sig kritisk om myndighederne og kæmpede for nordslesvigernes rettigheder. Tidligt i sit liv valgte han at sætte sig hundred procent ind i den tyske lovgivning, ikke fordi han havde interesse for det, men fordi behovet var der. Med denne viden kunne han rådgive nordslesvigerne bedst muligt, så de selv undgik at blive forfulgt” fortæller forfatteren, og fortsætter:
”Der er skrevet mange bøger om H. P. Hanssen, og han har selv skrevet adskillige bøger med sine erindringer. Alligevel synes jeg, der er behov for en mere,” siger forfatter Pernille Juhl med et glimt i øjet. ”Jeg har skrevet en letlæselig historisk roman for helt almindelige mennesker, som ikke orker at læse en masse faglitteratur. Jeg har tygget mig igennem adskillige bøger for dem.”
Pernille Juhl fremhæver desuden, at hun er blevet overrasket over flere ting i forbindelse med sin research om H. P. Hanssen. ”Det er især det faktum, at han var et meget stort familiemenneske. Han fik selv ni børn, og gode venner siger om ham, at han glemte tid og sted, når der var børn i nærheden. Noget andet er, at han i tide og utide blev opsøgt af folk fra hele Nordslesvig, som kom for at få hans råd. Han afviste aldrig nogen på trods af, at han i forvejen var utrolig overbebyrdet .”