Kom og hør om tilblivelsen af ‘Vent på mig Marie’ på Roskilde bibliotek d. 22. september. Læs mere om arrangementet på bibliotekets hjemmeside.
Billedet er fra et arrangement på Lyngby bibliotek som fandt sted 4. september.
I forbindelse med 100-året for første verdenskrig holder Pernille Juhl et spændende foredrag om sin historiske roman ’Vent på mig Marie’, som udkom i efteråret 2013.
Bogen er stærkt inspireret af forfatterens farfars dagbøger. Han var en af de 35.000 sønderjyder, som var tvunget til at kæmpe på tysk side under første verdenskrig, da Sønderjylland på det tidspunkt tilhørte Tyskland. Farfaren deltog i alle 4 år, og var med ved både Øst- og Vestfronten, hvor han og mange andre dansksindede sønderjyder blev udsat for ufattelige lidelser i en krig, som de ikke opfattede som deres egen.
Kendetegnende for dagbøgerne er, at de er levende fortalt og på trods af mange frygtelige oplevelser, formåede farfaren alligevel, at fortælle mange anekdoter fra hverdagen udenfor de blodige slag. Og han havde endda overskud til at gøre det i en humoristisk tone.
I foredraget fortæller Pernille Juhl engageret om bogens tilblivelse og ikke mindst om hendes farfars oplevelser under krigen. Hvordan han læste om sin indkaldelse på en plakat. Hvad der skete på vej til fronten, små humoristiske anekdoter fra de fire år, og hvordan han til sidst kom hjem.
Publikum hører også om, hvad der skete i det civile liv hjemme i Sønderjylland, og om de mange restriktioner man var underlagt, som følge af tysk herredømme. Hverdagen var præget af rationering og af, at kvinderne måtte ud på arbejdsmarkedet til erstatning af de mænd, der var forsvundet i krigen.
Der vil blive lejlighed til at stille spørgsmål til forfatteren.
Bibliotekar Hanne Næsborg-Andersen, Graasten bibliotek, anmeldte foredraget således:
”Forsamlingen var meget interesserede, og der kom mange spørgsmål. Især fængede det, at forfatteren ville fortælle de, der ikke selv kendte historien, at sønderjyderne deltog i 1. verdenskrig på tysk side mod deres vilje. Det var meget kærkomment her i Sønderjylland.
Pernille Juhl fortalte levende og engageret og efterfølgende har der været en del forespørgsler på bogen.”