Bognørden anmelder ‘Efter mørke’

Efter mørke er tredje og selvstændige del i en serie om Familien Andersen.
Romanen er skrevet i et herligt samtids-sprog, kapitlerne er med tydelig angivelse af tid og sted, og der er derfor nemt at følge handlingen. Der er en betydelig indsigt i modstandsbevægelsens gøren og laden, romanen er derfor både en del af en familie krønike og et stykke af Danmarkshistoriens mørkeste tider.

Ældste generation af familien fra Graasten: Marie, som er skolelærer og Anders, der er majerist, deltager i det små i modstandskampen. Datteren Jenny gifter sig med Magnus, der er kommis og frihedskæmper, da Jenny bliver gravid. Sønnen Carl er flygtet til Amerika efter han deserterede fra Frikorps Danmark. Mens Marie og Anders gemmer flygtninge, fortsætter svigersønnen Magnus med at være sabotør, Jenny er kurer, men trapper lidt ned i takt med at hendes graviditet skrider frem. Men en dag falder Magnus i Gestapos hænder, og må via Vester fængsel og ender i koncentrationslejr. Jenny bliver nødt til at gå under jorden, og kommer til Århus, hvor hun arbejder for modstandsbevægelsen, mens hendes forældre må tage sig af hendes lille datter Ingrid. Alle lider under krigens gru og mangler, men forsøger at holde fanen højt. Efter befrielsen skal familien igen til at finde en hverdag, men ikke alle er kommet hjem igen, og dem der er hjemme, er heller ikke de samme mennesker, der i sin tid forlod Graasten. Hvor meget kan et menneske holde til, og hvor meget betyder familien egentlig?

Modstandskampen fylder en meget stor del af romanen, og som sagt er det tydeligt, at forfatteren har et indgående kendskab til både opbygning og metoder. Jeg synes dog, at krøniken overskygges af modstandskampen, og det er mit eneste klagepunkt.

Men familiens historie er jo også et stykke danmarkshistorie, og den del er rigtig godt skildret, ligesom den hjemvendtes PTSD er godt portrætteret. I lighed med nutidens hjemvendte soldater, knækkede mange mennesker psyken under krigen, og de menneskelige konsekvenser er store, endnu større dengang, da man naturligvis ikke havde samme behandlingsmuligheder som i dag.

Så alt i alt er Efter mørke en velskrevet roman om Danmark og i særdeleshed frihedskæmperne under og efter 2. verdenskrig. Forfatteren lovede mig, at romanen  kunne læses uafhængigt af de forgående, hun har helt ret – men jeg vil nu alligevel gerne læse mere om familien, både før og efter krigen. Jeg håber der kommer mere.

Link til siden: http://bognorden.blogspot.dk/2015/10/efter-mrke.html

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top

Ønsker du et foredrag? En signeret bog eller bare kontakt?

Skriv din mailadresse her, så kontakter jeg dig: